fbpx

“Omul potrivit la locul potrivit”- BaZi – Profilurile carierei

Analiza Bazi- Cariera

“Am muncit foarte mult să ajung aici” – auzim de la oamenii care ajung să aibă o carieră de succes într-un domeniu sau altul, atunci când sunt întrebați cum au ajuns la acele rezultate și cu siguranță că așa s-a întâmplat.

Dar pe de altă parte, sunt atât de mulți oameni care muncesc din greu toată viața, mă gândesc la oamenii care lucrează în depozite, fabrici, livratorii, contabilii, profesorii, chiar patronii cu afaceri mici, femeile care fac curățenie prin case- câte dintre ele ajung să-și facă propria firmă de curățenie, de exemplu, etc. Unii dintre ei abia ajung să plece într-o vacanță sau fac eforturi mari să achiziționeze ceva mai valoros cum ar fi o casă, o mașină, etc.

Și atunci cum se face că unii ajung “cineva” iar alții rămân în “cochilie”?

Poate o să spuneți și voi, așa cum gândeam și eu, că sunt mulți factori implicați, cum ar fi: familia din care provii, mediul, educația, karma, etc.

Vedem în jurul nostru atât oameni care ajung să urmeze cariera potrivită, cea în care sunt fericiți cu ceea ce fac și implicit au și success, cât și  oameni care poate au fost îndrumați de părinți sau poate s-au gândit că domeniul respectiv le poate aduce satisfacții financiare, de exemplu, dar la un moment dat e posibil să realizeze că nu merită stresul și toată implicarea, oricât de mulți bani ar câștiga, pentru că nici nu se mai pot bucura de acești bani.

 

“Alege un job pe care îl iubești și nu va trebui să muncești nici măcar o zi din viața ta!”- Confucius

Prin calculul analizei Celor patru coloane ale destinului sau calculul BaZi (înseamnă opt caractere), bazat pe ora, ziua, luna și anul nașterii putem afla care ne sunt Profilurile principale în ceea ce privește domeniile cele mai potrivite pentru noi astfel încât să avem un parcurs frumos și în carieră.

 

Ce sunt aceste Profiluri BaZi? La ce ne ajută?

Sunt 10 tipuri de Profiluri cunoscute în sistemul BaZi și în urma analizării datelor noastre de naștere vedem la ce profiluri ne încadrăm. Aceste profiluri ne relevă personalitatea, cine suntem la cel mai fundamental nivel, care ne este stilul personal și cum ne influențează acestea în abordarea situațiilor întâlnite pe parcursul vieții, cum ar fi :

  • modul nostru de a interacționa cu ceilalți oameni;
  • stilul de abordare în îndeplinirea sarcinilor;
  • competențe privind performanța la job;
  • punctele forte pe care le avem și pe care putem să le folosim/ dezvoltăm astfel încât să avem un drum mult mai lin către success.

Mai simplu spus, este vorba despre personalitatea noastră și rolul pe care îl jucăm sau ar trebui să-l jucăm în aceasta viață.

La consultațiile analizelor BaZi, atunci când vine vorba de carieră, sunt destul de frecvente cazurile în care persoanele respective spun că nu se simt atât de împliniți cu ceea ce fac, iar în momentul în care le spun care sunt elementele pe care ar trebui să le pună la “treabă”, răspunsul de cele mai multe ori este: “Știi…am vrut să fac asta, dar[…]”. Asta înseamnă că instinctual noi știm deja ce ni se potrivește, dar din diverse motive ajungem să alegem altceva.

Ei bine,  în harta destinului și a norocului găsim aceste informații legate de abilitățile noastre native, de exemplu nu poate oricine să fie lider sau să fie profesor, etc, dar asta nu înseamnă că nu putem avea succes, ideea este să punem în joc ce avem fiecare în “ bocceluță” 😊

Aceste 10 Profiluri sunt încadrate în 5 categorii după cum urmează:

1. Categoria celor orientați către analiză- Analysis oriented- conține Profilul Analistului și Profilul Filosofului

 

Profilul Analistului- The Analyzer Profile

Analistul are reputația de a fi intelectual, cunoscător și înțelept. Este tiparul academicianului, al cercetătorului, al profesorului. Analistul este, dacă vreți, modelul “tocilarului”, al celui care studiază și acumulează informațiile ca un burete, este examinatorul desăvârșit, vrea să găsească explicații pentru tot și pentru toate. Este și un foarte bun observator.

Are succes în domenii care necesită resurse și dovezi științifice și este foarte bun în roluri care necesită abilitați pentru cercetare, dezvoltare, analiză de date, analiză portofoliu/a business-ului, în zona financiară, foarte bun în managentul bugetului. Poate avea de asemenea succes ca medic, psiholog, psihiatru, preot, predicator sau profesor.

Aspectul mai puțin pozitiv este acela că din cauza faptului că vrea să știe tot în cele mai mici detalii, consumă foarte mult timp și e posibil să nu-și îndeplinească task-urile la timp. Este genul de persoană care nu prea dă un răspuns pe loc pentru că trebuie să mai analizeze.

 

Profilul Filosofului- The Philosopher Profile

Se aseamănă mult cu profilul Analistului doar că are un spirit mai liber, este mult mai creativ și caută cunoașteri în zone neexplorate. Este, de asemenea, extrem de curios și observă tot. Are multă răbdare să caute informații și să analizeze date pentru domeniile care sunt în trend, iese cumva din zona clasică de cunoașteri. Filosoful ajunge mai ușor la acumulări financiare pentru că știe cum să vândă cunoașterea și informațiile dobândite.

 

2. Categoria celor orientați către oameni- People oriented- conține Profilul Prieten și Profilul Lider

Profilul Prieten- The Friend

Este o persoană super-inventivă, știe să delege foarte bine, are de obicei toate resursele și materialele pentru oamenii potriviți. Este binecuvântat cu abilitatea de a fermeca oamenii și de a le păstra atenția. E un foarte bun CONECTOR și vrea să fie în interiorul lucrurilor, nu în exterior, iar stilul lor implică conexiune și implicare. Are abilitatea de a recunoaște puterea și slăbiciunea unei persoane. El trebuie să interacționeze cu oamenii, altfel își suprimează potențialul, el strălucește în orice situație presupune o interacțiune umană. Profilul FRIEND prosperă în domenii care implică conexiune, implicare și câștigarea oamenilor. Are calități de a deveni bun specialist în Marketing, PR, agenții de relații cu publicul, HR, bun negociator, poate deveni un manager de nivel superior. Nu are cum să fie mulțumit/fericit dacă lucrează doar cu hârtii și stă singur într-un birou.

 

 Profilul Lider- The Leader Profile

Profilul de Lider este o persoană foarte carismatică și atractivă care se poate conecta emoțional la ceilalți. Este foarte ambițios, nu se descurajează în fața obstacolelor, are un puternic impuls de a reuși și va face tot ce este necesar pentru a obține ceea ce își dorește în viață. Este iubitor de distracții, călătorii, viața este ca o aventură pentru Lider. Poate face bani cu ușurință pentru că vede posibilitățile, poate inspira oamenii, poate conduce echipa. Chiar dacă nu are toată cunoașterea, poate convinge oamenii datorită carismei pe care o are și a abilitații de a conduce. În aspect negativ poate deveni manipulator ca să obțină ceea ce își dorește, e predispus la invidie, încăpățânare și conflicte, poate deveni sever pentru obținerea succesului.

Ambele profile din această categorie au tendința de a cheltui mult pentru imaginea de sine, vor să convingă oamenii și atunci investesc pentru a arăta bine.

Liderul performeaza bine în echipă, sunt buni în zona vânzărilor, a finanțelor, au abilitați de public speaking și prezentare.

 

3. Categoria celor orientați către proces- Process oriented- conține Profilul Diplomatului și Profilul Războinicului

Profilul Diplomatului- The Diplomat

Este tipul de persoană care ar trebui să lucreze într-un sistem deja creat, unde să le dea încredere celorlalți, să-i împuternicească pe ceilalți pentru a lucra pentru ei și cu ei împreună. E genul de manager care lucrează în spatele scenei, nu iese în față, nu se expune. Tinde să se retragă în perioade de conflict, nu agrează disputele.

De multe ori își poate suprima propriile interese și opinii pentru a păstra “pacea”. Poate deveni chiar foarte pasiv în a face vreun efort sau a începe un proiect.

El urmează procedurile. Îl găsim de obicei în PR, recrutare, este bun că și consilier, consultant, project manager, Lean 6 Sigma, customer service, terapeut, asistent medical.

Pot ajunge oameni cu stare materială foarte bună, chiar dacă nu au propria afacere.

După cum este evident în nume, diplomatul este conștient de ceea ce gândesc alții și dorește să păstreze pacea. Sunt oameni drepți, care respectă legea, cu capacitatea de a păstra atmosfera caldă și liniștitoare în mediu. Sunt adesea muncitori meticuloși, mari lideri de grup și prieteni de bază.

 

Profilul Războinicului- The Warrior

Este ca un general, are abilitați înnascute de conducere, putere și autoritate. E curajos, robust, rezistent și nici un obstacol nu-l poate încetini. Îi plac provocările, este bun strateg, are abilitatea de a vedea un potențial pericol și știe ce stategie să adopte. Scopul lui este să aducă ordine în haos. Are o abilitate foarte bună în a controla diverse situații, mulți oameni cu acest profil ajungând foarte bogați. Este furnizorul de soluții, face strategii bune de afaceri, este tipul antreprenorului și business owner-ului.

În aspect negativ poate fi exagerat de exigent și agitat, chiar brutal și rău. Poate fi suspicios și defensiv, îi lipsește gândirea analitică și raționamentul dacă se enervează, dacă este presat sau luat prin surprindere.

Uneori face reguli care sunt greu de urmat de ceilalți.

 

4. Categoria celor orientați către acțiune- Action oriented- conține Profilul Pionierului și Profilul Directorului

Profilul Pionierului- The Pioneer

Îi place să fie lider, să acționeze, este multitalentat, face mai multe lucruri în același timp. Este decis și de obicei pozitiv, el este cel care crează și face ca lucrurile să se întâmple. Este cel cu viziuni, vise, este proactiv, se mișcă mult mai repede decât cei cu care lucrează/echipa.

Filosofia lui de viață este să creeze mereu un produs mai bun.

Este genul de persoană care riscă, face afaceri multiple pentru că are multe idei, de aceea există și tendința de a începe multe proiecte. Ideea este să știe cum să le prioritizeze și organizeze, dar are abilitați de delegare și dacă alege oamenii potriviți, lucrurile ies așa cum trebuie.

 

Profilul Directorului- The Director

Directorul are această abilitate înnăscută de a gestiona oameni și situații și îi place să controleze. E fiabil, responsabil, organizat și foarte orientat spre rezultate. Se străduiește să aducă îmbunătățiri și e capabil să ia decizii rapide cu ușurință. De asemenea, e foarte bun în gestionarea finanțelor. Directorul are un ochi bun pentru detalii și nu pierde niciodată din vedere principiile; știe exact cum ar trebui să fie lucrurile. Profilul de Director este cunoscut pentru capacitatea sa de a lucra din greu ca să ducă lucrurile la capăt. Crede în a face bine, fiind bun și cu un puternic sentiment de integritate. Ește atent și de încredere și poate pune ordine în haos. Cu toate acestea, Directorul poate fi văzut și că rigid și inflexibil. Nu îi place să facă greșeli, poate fi ușor iritabil și sarcastic. Dar, mai presus de toate, e mai predispus să fie autocritic și are dificultăți în a fi fericit pentru realizările lui. Are tendința de a deveni puțin prea confortabil cu rutina. Uneori îi poate judeca cu severitate pe alții în funcție de sistemul lor de valori.

 

5. Categoria celor orientați către creație- Output oriented- conține Profilul Performerului și Profilul Artistului

Profilul Performerului- The Performer

Performerul este cel care trebuie să strălucească în ceea ce face, este “vedeta spectacolului”.

Este tiparul cu “foarte” în toate: foarte orientat către succes și imagine, foarte perfecționist, foarte ambițios, foarte creativ, etc. Are acea atitudine de divă, cere toată atenția și lucrează mai bine singur, motiv pentru care are nevoie de sarcini care îl fac să se simță motivat și îi dau oportunitatea de a fi admirat și apreciat de ceilalți.

Deoarece iubesc succesul se tem foarte tare de eșec și pot deveni superficiali, foarte critici și imprevizibili ca să-și atingă scopul.

E foarte bun ca și consultant, educator, vorbitor în public, în branding, marketing, marketing digital.

 

Profilul Artistului- The Artist

Artistul este supradotat creativ, are o gamă foarte largă de competențe în multe domenii.

Pentru el, cele mai importante lucruri sunt experiențele, relaționarea, ideile și planurile.

Este genul de om pe care nu-l poți “cumpăra” pentru că pentru el banii nu sunt importanți. El este Artistul, trebuie să facă totul din plăcere, să aibă libertatea de a experimenta. Artistului nu-i place să fie controlat, nici să fie blocat în rutină.

În aspect negativ e posibil să nu poată face față unei realități dureroase, el fiind un visător și un idealist.

Atinge succesul în zona artistică, a scrisului, a cercetării, a comerțului, poate inventa lucruri noi, branduri noi, se poate desfășură în multe domenii datorită creativității native, gen out-of the-box.

SerenitiPro îți stă la dispoziție atât pentru efectuarea Analizei BaZi și interpretarea acesteia cât și pentru consultanță în Dezvoltarea personală. Dacă ești la început de drum în alegerea carierei tale sau dacă simți că ai nevoie de o schimbare, împreună putem descoperii Profilul de care aparții și domeniul în care poți dezvolta o carieră de succes din pură pasiune.

Meriți să faci ceea ce îți place!

Vă doresc să aveți inspirația de a face alegerile potrivite în tot ceea ce vă propuneți!

Numai bine!

Elena Ștefan

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ultimele postari

Elena Stefan

specialist Feng shui
& astrologie chineza

Dacă dorința este puternică și bine definită, Universul ne aduce întotdeauna în cale situațiile sau persoanele care să ne ofere răspunsurile pe care le căutam.

Elena Stefan

Favorite
Oferta

Fa o schimbare pozitiva in viata ta

Exploreaza

abonare
serenitipro

înscrie-te pentru a primi ultimele noutăți în materie de feng shui și nu numai, direct pe mail-ul tău!